Szpic Duży

Wzorzec FCI nr 97

WZORCE RAS – grupa V

POCHODZENIE – Niemcy

DATA PUBLIKACJI OBOWIĄZUJĄCEGO WZORCA: 04.09.2019.

UŻYTKOWOŚĆ – Pies stróżujący i do towarzystwa.

KLASYFIKACJA FCI – Grupa 5 – Szpice i psy pierwotne; Sekcja 4 – Szpice europejskie; Bez prób pracy.

WRAŻENIE OGÓLNE – szpice urzekają swą piękną szatą, nastroszoną z powodu obfitego podszerstka. Szczególnie imponujący jest bujny, przypominający grzywę, kołnierz wokół szyi (kryza) oraz obficie owłosiony ogon, noszony dumnie nad grzbietem. Lisia głowa z czujnymi oczami oraz małe, spiczaste, blisko osadzone uszy, nadają szpicowi jedyny w swoim rodzaju, charakterystyczny, zadziorny wygląd.

WAŻNE PROPORCJE 

WAŻNE PROPORCJE – stosunek wysokości w kłębie do długości tułowia wynosi 1:1. Długość kufy do długości czaszki wynosi u szpica dużego, średniego i małego wynosi mniej więcej 2:3.

USPOSOBIENIE/TEMPERAMENT – szpic niemiecki jest zawsze czujny, o żywym usposobieniu i niezwykle oddany swemu właścicielowi. Jest bardzo pojętny i łatwy do wyszkolenia. Jego naturalny brak zaufania w stosunku do obcych oraz brak instynktu myśliwskiego czynią go nie tylko idealnym psem stróżującym, zarówno na użytek domowy, jak i gospodarski, ale też wspaniałym psem do towarzystwa i rodzinnym. Nie jest ani lękliwy, ani agresywny. Odporność na warunki pogodowe, krzepkość oraz długowieczność to jego szczególnie wyróżniające cechy.

GŁOWA :


MÓZGOCZASZKA : średniej wielkości głowa szpica, widziana z góry, jest najszersza z tyłu i zwęża się w klin w kierunku czubka nosa. Stop: od umiarkowanie do wyraźnie zaznaczonego; nigdy bardzo mocny.


TRZEWIOCZASZKA:


Nos: nos okrągły, mały i czysto czarny. U szpiców maści czekoladowej nos jest ciemnobrązowy.


Kufa: kufa nie jest wydłużona i pozostaje w harmonijnej proporcji do czaszki (mniej więcej 2:3)


Wargi: nieprzesadne, ściśle przylegające do szczęki i żuchwy; nie tworzą fałd w kącikach . Całkowicie czarne, u szpiców czekoladowych brązowe


Uzębienie: szczęka i żuchwa normalnie rozwinięte, w pełnym zgryzie nożycowym, tj. górny łuk siekaczy ściśle zachodzi na dolny, a zęby ustawione są pionowo względem szczęki i żuchwy. 42 zęby, zgodnie z wzorem zębowym psa. Mocne kły dokładnie zachodzą na siebie. Brak kilku przedtrzonowców tolerowany jest u szpiców średnich i małych. Zgryz
cęgowy dopuszczalny.


Policzki: policzki łagodnie zaokrąglone, ale nie wydatne.


Oczy: oczy średniej wielkości, kształtu migdała, lekko skośne, ciemne. Powieki czarne, szpice maści czekoladowej mają powieki brązowe.


Uszy: małe, osadzone wysoko i stosunkowo blisko siebie; trójkątne i spiczaste; noszone zawsze pionowo, sztywne na końcach.


SZYJA: średniej długości, szeroka u nasady między łopatkami; nieco łukowata, bez podgardla; okryta grubym, gęstym włosem, tworzącym bogatą kryzę.


TUŁÓW:


Linia górna: łączy się wdzięcznym łukiem z krótkim, prostym grzbietem. Obficie owłosiony, rozmachany ogon częściowo położony na grzbiecie skraca i zaokrągla sylwetkę.


Kłąb: wysoki kłąb przechodzi niepostrzeżenie w grzbiet.


Grzbiet: możliwie jak najkrótszy, prosty i mocny.


Lędźwie: krótkie, szerokie, mocne.


Zad: szeroki i krótki, nie opadający.


Klatka piersiowa: głęboka, dobrze wysklepiona; dobrze rozwinięte przedpiersie.


Linia dolna i brzuch: Klatka piersiowa tak długa, jak to tylko możliwe; brzuch nieznacznie podciągnięty.


OGON: ogon osadzony wysoko; średniej długości. Skierowany w górę i zakręcony do przodu nad grzbietem; prosty od nasady. Spoczywa stabilnie nad grzbietem; pokryty bardzo gęstym włosem. Podwójny skręt na końcu ogona jest dopuszczalny.


KOŃCZYNY:


KOŃCZYNY PRZEDNIE :


Wygląd ogólny: proste; dosyć szeroko rozstawione, o mocnym kośćcu.


Łopatka: dobrze umięśniona i mocno związana z klatką piersiową. Długa i dobrze kątowana.


Ramię: mniej więcej tej samej długości co łopatka, tworzy z nią kąt 90 stopni.


Łokieć: mocny, ściśle przylegający do klatki piersiowej; ani odstający, ani ustawiony podsiebnie.


Przedramię: średniej długości w stosunku do ciała; silne i zupełnie proste. Na tylnej krawędzi frędzle.


Śródręcze: mocne, średniej długości; nachylone pod kątem 20° (w stosunku do pionu).


Łapa: jak najmniejsza; okrągła i zwarta, o dobrze wysklepionych i zwartych palcach, zwana kocią. Pazury i opuszki jak najciemniejsze.


KOŃCZYNY TYLNE :


Wygląd ogólny: bardzo umięśnione i obficie owłosione aż do stawów skokowych, proste równoległe.


Udo i podudzie: udo i podudzie mniej więcej równej długości.


Kolano: mocne, umiarkowanie kątowane; w ruchu nie odchylane na zewnątrz, ani do środka.


Śródstopie/staw skokowy: śródstopie średniej długości, bardzo mocne i pionowe względem podłoża.


Stopa: jak najmniejsza; okrągła i zwarta, o dobrze wysklepionych i zwartych palcach, zwana kocią. Opuszki grube i twarde. Pazury i opuszki jak najciemniejsze.


RUCH : szpice niemieckie poruszają się prosto do przodu, z dobrym napędem, płynnie i sprężyście.


SKÓRA: na całym ciele przylegająca, niepofałdowana.


SZATA: WŁOS: niemiecki szpic duży ma szatę dwuwarstwową, składającą się z prostych i wyraźnie nastroszonych włosów okrywy i krótkiego, gęstego podszerstka, o strukturze bawełny. Głowa, uszy, przód przednich i tylnych kończyn oraz łapy – okryte krótkim, gęstym (aksamitnym) włosem. Reszta tułowia okryta długą, bogatą szatą. Włos nie może być falisty, kędzierzawy, ani kosmaty; na grzbiecie nie może być przedziałka. Szyja i łopatki porośnięte gęstą grzywą. Na tylnych stronach przednich kończyn obfite frędzle, z tyłu obfite portki sięgające stawu skokowego. Ogon obficie owłosiony. Szata nie może wyglądać na wymodelowaną.


MAŚĆ:
Szpic biały: sierść ma być czysto biała, lekki odcień żółtawy, który często występuje, szczególnie na uszach jest tolerowany.

WIELKOŚĆ I WAGA:
Wysokość w kłębie:
Szpic niemiecki duży: 45 cm +- 5cm
Każda odmiana szpica niemieckiego powinna mieć wagę odpowiednią do swej wielkości.